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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
02/09/2013 |
Data da última atualização: |
14/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MUNIZ, A. V. C. da S.; RABBANI, A. R. C.; COSTA, T. S.; CLIVATI, D. |
Afiliação: |
ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; ALLIVIA ROUSE CARREGOSA RABBANI; TATITANA SANTOS COSTA; DEBORA CLIVATI. |
Título: |
Fruit and seed biometry of cambuí (Myrciaria tenella O. Berg). |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Agro@mbiente, Boa Vista, v. 6, n. 3, p. 258-262, set. /dez. 2013. |
ISSN: |
1982-8470 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The cambuí tree (Myrciaria tenella O. Berg) is native to Brazil and its fruits are harvested by extraction for fresh consumption in the state of Sergipe (Brazil). Because of the regional importance of the species, this work aims to characterize the cambuí fruits and seeds. The fruits were harvested mature from native trees in the Reserva do Caju Experimental Field, on Itaporanga d?Ajuda (Sergipe, Brazil), belonging to Embrapa Tabuleiros Costeiros. Two hundred fruits and seeds were biometrically analyzed. In addition, we evaluated the fruit, pulp, and seed color based on RHS Color Chart. Two different skin colors were found: 1. yellow [orange - red (group 32A)] with yellow pulp [yellow - orange (group 17A)]; and 2. purple [violet - blue (group 93A)] with red pulp [red - purple (group 60A)]. The seeds have only one color, green [yellow-green (group 152A)] with dark stripes [Brown (group 200C)]. The fruits mean diameter was 9.23 mm.fruit-1, and average width 8.50 mm.fruit-1. The seeds mean diameter was 5.34 mm.seed-1, mean width 6.52 mm.seed-1 and thickness 5.08 mm.seed-1. The cambuí is a little red fruit. The biometry had a high variability as expected, because it is a native species without any type of management. |
Palavras-Chave: |
Cambuí; Fruit; Seed. |
Thesagro: |
Fruta; Semente. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Registros recuperados : 12 | |
4. | | SOUZA, L. P. de; ANDRADE NETO, R. de C. Irrigação suplementar. In: ANDRADE NETO, R. de C.; NOGUEIRA, S. R.; NEGREIROS, J. R. da S.; NASCIMENTO, G. C. do (ed.). Cultura do maracujazeiro no Estado do Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2021. (Embrapa Acre. Sistema de produção, 10). Publicação eletrônica.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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8. | | DELGADO, R. C.; SOUZA, L. P. de; SILVA, I. W. R. da; LIMA, E. de P.; ANDRADE, R. G. Mudança da paisagem amazônica na área do projeto de assentamento dirigido Santa Luzia, em Cruzeiro do Sul, AC. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE METEOROLOGIA, 17., 2012, Gramado. Anais... Gramado: Sociedade Brasileira de Meteorologia; Centro Estadual de Pesquisas em Sensoriamento Remoto e Meteorologia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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9. | | DELGADO, R. C.; SOUZA, L. P. DE; SILVA, I. W. R. DA; LIMA, E. de P.; ANDRADE, R. G. Mudanças da paisagem amazônica na área do projeto de assentamento dirigido Santa Luzia em Cruzeiro do Sul, AC. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE METEOROLOGIA, 27., 2012, Gramado. Anais... Gramado: SBMET, 2012. 5 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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10. | | JACINTO, A. C. P.; SOUZA, L. P. de; NAKAMURA, A. T.; CARVALHO, F. J.; SIMÃO, E.; ZOCOLER, J. L.; BERGO, C. L. Idioblasts formation and essential oil production in irrigated Piper aduncum. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 48, n. 4, p. 447-452, out./dez. 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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11. | | AMARAL, E. F. do; MARTORANO, L. G.; BERGO, C. L.; MORAES, J. R. S. C. de; LUNZ, A. M. P.; SOUZA, L. P. de; ARAÚJO, E. A. de; BARDALES, N. G.; LIMA, M. N. de. Condições agroclimáticas para subsidiar cultivos do café canéfora no Acre. In: BERGO, C. L.; BARDALES, N. G. (ed.). Zoneamento edafoclimático para o cultivo do café canéfora (Coffea canephora) no Acre. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 49-88.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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12. | | FERREIRA, F. V.; SOUZA, A. G.; AJDARY, R.; SOUZA, L. P. de; LOPES. J. H.; CORREA, D. S.; SIQUEIRA, G.; BARUD, H. S.; ROSA, D. S.; MATTOSO, L. H. C.; ROJAS, O. J. Nanocellulose-based porous materials: Regulation and pathway to commercialization in regenerative medicine. Bioactive Materials, v. 29, 2023. 151 - 176Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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